Mystery Stalks The Prairie

Hoofdstuk 7

Achtervolgen van lichten in de lucht

Ogenschijnlijk hadden degenen die in de nacht van 2 op 3 december aan de knuppels van deze ongeïdentificeerde helikopter zaten, er plezier in om de politie en de luchtmacht te irriteren, want de volgende nacht werden er weer waarnemingen gemeld. Agenten waren aan de hand van een serie meldingen, gedurende een periode van twee uur en veertig minuten, in staat het spoor van de toestellen te traceren, maar alweer konden ze die niet identificeren. Deze keer kwamen de meldingen uit Choteau en bestonden uit telefoontjes die werden ontvangen op het politiebureau van Teton County, maar er waren ook meldingen van politieagenten en contacten met Malmstrom.

Een agent van Teton County meldde om 18:59 over de radio een helikopter ten zuiden van Dutton die richting het oosten vloog naar Fort Benton. Vijf minuten later vertelde de agent dat het voertuig boven de Juliet raketlocatie hing. Navraag bij de luchtmachtbasis Malmstrom, om erachter te komen of het misschien een luchtmachthelikopter was, leverde een negatief antwoord op. De ongeïdentificeerde helikopter, die op lage hoogte vloog, had een knipperlicht. Pogingen van FAPCON (een burger naderingscontroleradar) om het object op radar op te pikken waren niet succesvol.

Om 19:40 stelde de agent van Teton County vast dat het niet één helikopters was, maar twee. Eén vloog nu naar het oosten en de andere naar het westen. Acht minuten later meldde een andere agent twee helikopters boven het Bootleggerpad ten noorden van Great Falls, die in de richting van de stad vlogen. De helikopters leken zich als konijnen te vermenigvuldigen. Om 19:54 ontving Malmstrom de melding van twee helikopters die boven de Juliet raketlocatie vlogen tussen Great Falls en Fort Benton (ten noordoosten van Great Falls) en van twee ten noordoosten van Conrad (wat ligt ten noordwesten van Great Falls) die in de richting van Fort Benton vlogen. Dit was in principe hetzelfde gebied als waar alle waarnemingen van de nacht daarvoor waren gedaan.

Om 20:11 meldde Choteau helikopters ten zuiden en ten oosten van Dutton, nabij de grens tussen Choteau en Teton county. Om 20:33 was er een melding van drie helikopters met rode kniperende lichten boven de Juliet-5 raketlocatie nabij Fort Benton. Binnen twee minuten hadden ze alle drie het gebied weer verlaten en om 20:52 werden ze gerapporteerd op 11 tot 12 kilometer ten zuidwesten van de raketlocatie. De luchtgevechtseenheid van Malmstrom bevestigde dat er ongeïdentificeerde helikopters in het gebied waren.

Om 21:40 die avond, werden er twee helikopters gemeld, 16 kilometer ten noorden van Great Falls. Zowel Malmstrom als de verkeerstoren van Gore Hill konden de meldingen niet bevestigen, noch konden ze het voertuig identificeren. Hulpsheriff Arne Sand schreef, vermoeid van de activiteiten van die avond, in zijn verslag het volgende:

‘Het bureau zond mij naar een gebied ten noorden van Great Falls om daar alweer lichten in de lucht te achtervolgen. Ze waren gelijk aan degene van de vorige nacht en alweer was ik niet in staat enige vorm van de objecten achter de lichten waar te nemen.’

Hij refereerde aan zijn ervaringen van de nacht daarvoor toen hij deel nam aan de achtervolging die de agenten over een groot gebied voerden. Hem was toen opgedragen naar de hoofdagent van de politie van Dutton te gaan, toen die heldere lichten in de lucht waarnam. Wat er toen volgde wordt weergegeven in de woorden van Arne Sand zelf, die hij schreef in zijn officiële rapportage:

‘Tussen Power en Dutton kwam er een helder wit licht vanuit het westen naar het oosten, het vloog ongeveer 150 meter boven de grond en kruiste de snelweg achter mij. Ik was niet in staat enige vorm van het object vast te stellen. Gedurende de volgende twee uren kwamen en gingen de lichten. Om ongeveer 03:30 op 3-12-1975 arriveerden Dick Gasvoda en ik net op Fort Shaw, toen het bureau belde en meedeelde dat er een of ander object stationair boven de raketlocatie van Vaughn hing. Dus daar gingen we weer en toen we bij de weidegronden ten westen van Vaughn kwamen, zagen we een helder wit licht boven die weidegronden. Het vloog op hoge snelheid naar het westen. Het object passeerde voor ons de snelweg en vloog in de richting van Great Falls. Ik sprak met de sergeant van de raketlocatie en hij vertelde mij dat het voertuig boven de raketlocatie had gehangen, hij kon alleen een helder wit licht waarnemen, geen enkele vorm en hij vertelde dat het niet als een helikopter had geklonken.’

Waar de grens moet worden getrokken tussen ongeïdentificeerde helikopters en UFO’s is moeilijk vast te stellen. In enkele gevallen werd het voertuig duidelijk genoeg waargenomen om vast te kunnen stellen dat het eruit zag als een helikopter. Bij andere gebeurtenissen maakte het heldere witte licht dat het toestel uitstraalde het onmogelijk om een exacte vorm of omlijning van het toestel te bepalen.

De wijze van vliegen deed vaak denken aan een helikopter, maar er waren veel meer incidenten waarbij de snelheid en de manier van klimmen van een aard waren die niet overeen kwamen met die van een helikopter. En soms sloot de beschrijving van de ooggetuige van wat hij zag de mogelijkheid van een helikopter uit.

Helikopter of UFO?
Tussen augustus 1975 en mei 1976 ontving het Cascade County Sheriff’s Department ongeveer 130 meldingen van waarnemingen in het vijf provincies grote gebied. Gefrustreerde agenten ontdekten dat tegen de tijd dat zij de plaats bereikten waar de waarneming werd gedaan, het object in kwestie alweer was verdwenen. Het is moeilijk om iets te onderzoeken dat er niet meer is.

De meldingen kwamen uit vele gebieden. Het politiebureau van Fort Benton meldde een helikopter 20 mijl ten oosten van hen. Malmstrom voegde daaraan toe dat er geen luchtmachthelikopters in dat gebied operatief waren. Een vrouw uit Eden vertelde dat een helikopter laag over haar ranch was gevlogen. Een inwoner van Chestnut Valley sloeg een helikopter gade die gedurende ongeveer een uur over het gebied vloog waar zij woonde. Een ongeïdentificeerde helikopter die gemeld werd boven Cascade, bleek te behoren aan de nationale luchtgarde van Montana.

In de nacht van 4 december 1975, onmiddellijk na de golf van waarnemingen welke de agenten twee nachten had beziggehouden, zag een agent een helikopter opstijgen van wat leek het heliplatform van het Deaconess Hospital aan de zuidoostelijke rand van Great Falls. Hij vroeg het de volgende morgen na bij de afdeling noodgevallen en er werd hem verteld dat er gedurende de nacht geen helikopters hadden gevlogen.

Later, op de middag van 8 december, ontving het kantoor van de sheriff een melding dat een raketteam een helikopter had waargenomen ongeveer 300 meter boven de Fox-10 raketlocatie in de bergen ten westen van Choteau en Augusta. Het werd ook waargenomen vanaf de raketlocatie Fox-9 en men had het idee dat het in hun richting kwam. Ongeveer een uur later lichtte Malmstrom het kantoor van de sheriff in dat er 3 kilometer ten zuiden van de raketlocatie Fox-10 twee lichten op de grond waren. Er zijn in dat gebied geen wegen en de lichten leken ook te ver uiteen te staan om door te gaan voor de koplampen van een auto.

Om ongeveer diezelfde tijd rapporteerde een inwoner van Vaughn dat hij drie kleine helikopters zag vliegen in de buurt van het Bootleggerpad. Hij vertelde dat één ervan op een hoogte zat van ongeveer 15 en de andere twee op 50 meter. Ze waren alle drie donker van kleur. Het commandocentrum van NORAD kon geen spoor van de drie op radar vinden en bevestigde bij navraag dat alle helikopters van Malmstrom aan de grond stonden.

Een korte tijd later werd er een melding ontvangen van een vrouw die nabij Portage woonde en enkele mannen rondom haar machinepark had gezien, maar toen ze haar opmerkten sprongen ze in hun helikopters en vlogen weg. Ze vertelde de agenten dat ze twee helikopters zag in een tarweveld ongeveer 50 meter vanaf haar huis.

Er werd ook een melding ontvangen van de sheriff van Fort Benton, die dacht dat één helikopter naar Great Falls vloog en de andere ergens in het Portage gebied was geland. Het mysterie werd opgelost, tenminste deze keer, toen een officier van de Canadese luchtmacht het Cascade County Sheriff’s Department belde om de agenten te vertellen dat hij de helikopter vloog die vanwege motorproblemen in Portage was geland. Hij vertelde dat hij zo dicht mogelijk bij een huis was geland, maar dat er niemand thuis bleek te zijn. Een andere Canadese helikopterpiloot kwam hem te hulp en hielp hem bij de reparatie van zijn voertuig, waarna zij beiden naar Malmstrom vlogen. De angstige bewoonster die de helikopters had gemeld werd teruggebeld en geïnformeerd dat er niets was om zich ongerust over te maken.

Een paar dagen later lichtte Malmstrom het Cascade County Sheriff’s Department in dat de bezetting van een raketlocatie nabij Ulm, ten zuiden van Great Falls, had gemeld dat ze rondom hun locatie drie helikopters hadden zien vliegen. Ze vertelden tevens dat ze er één hadden afgeschrikt door er met een licht naar te schijnen. De agenten waren op weg naar de raketlocatie toen ze een bericht over de radio kregen dat ze terug konden komen, omdat de helikopters waren geïdentificeerd als zijnde het eigendom van de nationale garde van het leger. Het incident was al bijna vergeten totdat het opdook in een gesprek tussen commandant Wolverton en een functionaris van de nationale garde. Deze laatste ontkende daarbij dat het helikopters van de nationale garde waren geweest. In sommige gevallen hadden de waarnemingen van ongeïdentificeerde helikopters een logische verklaring, maar in de meeste gevallen was die er niet.

Hulpsheriffs van Chouteau County rapporteerden dat ze twee helikopters zagen vliegen op ongeveer 100 tot 125 meter boven de grond. Ze beschreven ze met een groot rood licht en een wit knipperlicht. NORAD bevestigde dat er geen helikopters van de luchtmacht in de lucht waren en ze konden de voertuigen ook niet op de radar zien.

Meldingen van ongeïdentificeerde helikopters bleven binnenkomen vanuit diverse regio’s. RAPCON meldde op 22 december 1975 een heli-waarneming tussen Ulm en Cascade. En een man uit Great Falls meldde dat hij een helikopter over hem heen hoorde vliegen terwijl hij kampeerde in de Prickly Pear Canyon op 18 februari 1976.

Al deze en andere meldingen werden opgetekend terwijl de agenten doorgingen de stukken van deze verbazingwekkende puzzel in elkaar te passen.

TERUG naar pagina Overzicht Hoofdstukken

TERUG naar pagina 'Dier- en Veeverminkingen'


Share