PRINTBARE VERSIE

UFO’s OF ONGEWENSTE EN ABSURDE OPVATTINGEN?

Door: Raghuveer Ramesh / David McMullin

8 maart 2012

Vertaling: Paul Harmans

Bron: http://www.delta.tudelft.nl/article/ufos-or-unwelcome-foolish-opinions/24757


De recente controverse rondom een docent aan de luchtvaartfaculteit, ontheven van zijn leertaak nadat hij publiekelijk zijn geloof in UFO’s kenbaar maakte, doet interessante vragen rijzen over de vrijheid en rangorde van opvatting binnen de TU Delft.

Ondanks dat het geloof in UFO’s vreemd mag lijken of zelfs absurd voor veel mensen, is het een feit dat veel prominente personen, van topwetenschappers tot ’s werelds meest machtige leiders, hun geloof in UFO’s kenbaar hebben gemaakt, inclusief de presidenten van de Verenigde Staten Richard Nixon, Jimmy Carter and Ronald Reagan (1980-1988) alsook president Michail Gorbatsjov van de USSR, die ondubbelzinnig verklaarde: “Het fenomeen UFO’s bestaat en moet serieus behandeld worden.”

Verder beweerde voormalig NASA astronaut Edgar Mitchell dat buitenaardsen bestaan en dat hun bezoeken in de doofpot worden gestopt door de regering van de Verenigde Staten, een opvatting die gedeeld wordt door de gerespecteerde professor Stephen Hawking, die bijvalt met: “Natuurlijk is het mogelijk dat UFO’s echt buitenaardsen bevatten, zoals veel mensen geloven en dat de regering dat verzwijgt.” Hoewel professor Hawkings nog steeds een gevierd onderwijzer is, gedurende dertig jaar, aan de universiteit van Cambridge, werd Coen Vermeeren, het hoofd van Studium Generale en parttime docent aan de faculteit luchtvaartechniek, onlangs ontheven van zijn leertaak aan de universiteit nadat hij zijn geloof in UFO’s openbaarde in twee nationale Nederlandse interviews (een krantenartikel en een radioshow).


We hebben je toch gewaarschuwd niets over ons te onthullen!!

“Als wetenschapper steek je je nek uit als je zegt dat UFO’s bestaan,” zo werd Vermeeren geciteerd in het artikel in De Telegraaf. “Ik durf dat openlijk te zeggen.” Volgend op Vermeeren’s verkondiging, zette de TU Delft hem voor wat betreft zijn positie aan de luchtvaartfaculteit op non-actief, met de opmerking dat er twijfels waren aan de scheiding tussen Vermeeren’s UFO-geloof en zijn verantwoordelijkheden bij het lesgeven aan de TU Delft.

Discussies over vrijheid van mening volgden al snel op verschillende Internetfora en in de media, waarbij Taede Smedes, godsdienstfilosoof en theoloog aan de Radboud Universiteit, Vermeeren’s positie verdedigde: 'Wetenschap mag ufo's niet negeren' zei Smedes. Tegelijkertijd vroeg professor Klaas van Egmond, van de universiteit van Utrecht, zich af: 'Vanwaar toch die eeuwenoude angst voor nieuwe ideeën?' Ondanks alles startte TU Delft’s Dap Hartmann, een wetenschappelijk hoofdmedewerker welke les geeft in management en ondernemerschap en een PhD in de astronomie heeft, een meedogenloze en persoonlijke aanval op Vermeeren in een opiniestuk, gepubliceerd in De Volkskrant getiteld 'Ufo-gekkie' kan geen wetenschapper zijn'.

Over Vermeeren’s uitgesproken geloof in UFO’s schreef Hartmann:

'Dat maakt hem tot een held binnen de ufo-gemeenschap maar tot een malloot binnen de wetenschap. Vermeeren diskwalificeert zichzelf als wetenschapper omdat hij het vermogen mist om zin en onzin van elkaar te onderscheiden. Ufo-gekkies mogen best vrij rondlopen, maar niet als wetenschappelijk medewerker aan een gerenommeerde universiteit.'

In verlegenheid
Een snel onderzoek onder verschillende internationale studenten die studeren aan de luchtvaartfaculteit, onthult een brede steun aan Vermeeren’s recht op zijn persoonlijke opvattingen en het uiten daarvan. “Mensen hebben het recht te geloven in wat zij willen,” meent Varun Raman, een MSc luchtvaarttechniek student uit India. “Het is hun fundamentele recht, zolang zij hun inzichten niet aan anderen opdringen vind ik het prima dat zij in UFO’s geloven.” Een in het oog springend punt: Vermeeren uitte zijn persoonlijke opinie betreffende UFO’s buiten de universiteit, niet in het leslokaal tijdens het lesgeven aan zijn studenten. Echter, tijdens zijn media-interviews werd Vermeeren geïntroduceerd als een docent aan de TU Delft. Eén uitleg van de reactie van de universiteit (en die van Hartmann) op Vermeeren’s verklaringen is misschien een gevoel van institutionele verlegenheid, dat een wetenschappelijke stafmedewerker van een relatief laag niveau aan de respectabele universiteit, de goede naam van die universiteit bezoedelt met zijn ‘UFO-gekkie’ verhalen?

Het is waar, Vermeeren is geen professor Hawking en is ook niet van het professionele kaliber van TU Delft’s hooggeachte professor Cees Dekker of professor emeritus Salle Kroonenberg, en toch kan van beide professoren worden gezegd dat zij publiekelijk uitgesproken persoonlijke opvattingen hebben die veel, zo niet de meerderheid, van de mensen binnen de wetenschappelijke gemeenschap als zeer controversieel zullen beschouwen en onwetenschappelijk, of zelfs als ‘nonsens’ (om de woorden van Hartmann maar even te gebruiken), verstoken van concreet wetenschappelijk bewijs.

Professor Dekker, aantoonbaar één van de TU Delft’s meest gevierde wetenschappers, beroemd vanwege zijn onderzoek op het gebied van de nanotechnologie, is een gekozen lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Kunst en Wetenschappen en staflid van de American Physical Society. Volgens zijn Wikipedia pagina is hij tevens een godvruchtig christen: ‘actief in de discussie over de verhouding tussen wetenschap en religie’ en een voorstander van de theïstische evolutie, een onmiskenbaar ‘niet wetenschappelijk’ geloof dat verklaart dat de religieuze leer over God en modern wetenschappelijk inzicht in biologische evolutie in feite verenigbaar zijn.

Kroonenberg is ondertussen wellicht Nederland’s meest opvallende wetenschappelijke criticus van de klimaatverandering, die de rol van de mens bij de wereldwijde opwarming in twijfel trekt, iets dat een opvatting is van een onmiskenbare minderheid in de wetenschappelijke gemeenschap, en waarmee hij regelmatig verschijnt in nationale mediaprogramma’s en zelfs een boek heeft geschreven (‘De menselijke maat: de aarde over tienduizend jaar’) over zijn opvattingen betreffende het onderwerp.

Dus, binnen de wetenschappelijke gemeenschap kan van prof Dekker, prof Kroonenberg en Vermeeren gezegd worden dat zij er controversiële, grotendeels onwetenschappelijke opvattingen op nahouden op onderwerpen waarvan de ‘bewijslast’ tegen hen is. Derhalve, in het algemeen belang van de wetenschappelijke gemeenschap van de universiteit, is het dan de vraag of het wijs is en verantwoordelijk voor anderen om één ervan of hen allemaal te veroordelen als ‘gekken’ en ‘idioten’ die zichzelf hebben gediskwalificeerd als wetenschapper door er zo’n persoonlijke opvatting op na te houden?

Of wellicht, zoals anderen hebben verondersteld, de kwestie gaat niet om het voorrecht er een onwetenschappelijke mening op na te houden of die uit te dragen buiten de universiteit, maar is eerder een zaak van de relatieve professionele status van de persoon die er een dergelijke opvatting op nahoud. Was Vermeeren - een minder belangrijke, vervangbare parttime docent - simpelweg niet professioneel invloedrijk genoeg om een controversiële mening publiekelijk te uiten zonder tegengesproken te worden vanwege de vrees dat de ‘goede naam’ van de TU Delft klaarblijkelijk zwart gemaakt zou worden?

“Ik denk niet dat het juist is voor de wetenschappelijke gemeenschap om iemand die in UFO’s gelooft te verbannen, omdat het bestaan van UFO’s nog niet is bewezen of weerlegd,” zegt Haider Hussain, een BSc luchtvaarttechniek student. “De wetenschappelijke gemeenschap lijkt zich te veranderen in een elitaire club waar alle alternatieve opvattingen compleet worden geminacht.”

Wellicht is het beter om het laatste woord niet aan Vermeeren te gunnen, maar aan de Amerikaanse president Jimmy Carter: “Ik lach niet meer om mensen die zeggen dat ze UFO’s hebben gezien. Ik heb er zelf één gezien.”


UFO PAGINA

Pagina Laatst Toegevoegde Artikelen